Tradycja głosi, że na bożonarodzeniowym stole powinny pojawić się piernik, makowiec oraz aksamitny sernik. Jednak warto urozmaicić nieco świąteczne menu i wzbogacić je o czekoladowe desery. Zastanawiasz się, co można przygotować na święta z tabliczki czekolady? Szukasz oryginalnych pomysłów na bożonarodzeniowe pyszności? Sprawdź te przepisy!
Świąteczne pralinki — do kawy i na prezent
Interesują Cię najlepsze przepisy na Boże Narodzenie? Wypróbuj recepturę na te świąteczne pralinki.
Składniki na pralinki
- 250 g ciastek maślanych (nie herbatników!),
- 100 g serka mascarpone,
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 1 łyżeczka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- Opcjonalnie: cukrowa posypka.
Przygotowanie pralinek
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka włóż do malaksera i rozkrusz na drobny proszek. Dodaj do niego przyprawę korzenną i kakao oraz serek mascarpone. Zagnieć składniki na gładką masę. Podziel całość na ok. 10 porcji i każdą z nich uformuj w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Pralinki poukładaj na blaszce do pieczenia i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozpuść czekolady w mikrofali lub kąpieli wodnej. Wyjmij schłodzone kuleczki i każdą z nich oblej 1-2 łyżkami ciepłej polewy. Pozwól, żeby spłynęła na boki i otuliła każdą pralinkę. Na koniec posyp je cukrową posypką i ponownie włóż całość do lodówki, aby czekolada zastygła. Po ok. 30 minutach możesz podawać słodkości na stół. Możesz także zapakować je w celofanowe woreczki i wręczyć ukochanym osobom w ramach upominku.
Takie pralinki trzeba przechowywać w chłodnym miejscu, maksymalnie przez ok. 3-5 dni.
Świąteczne ciasteczka dla Mikołaja — proste i urocze
Wśród świątecznych przysmaków nie mogło zabraknąć kruchych ciasteczek wypełnionych czekoladą. Przygotuj je nie tylko dla Mikołaja, ale także jako poczęstunek do kawy podczas bożonarodzeniowego spotkania.
Składniki na ciasteczka:
- 200 g mąki,
- 125 g masła,
- 75 g cukru, najlepiej brązowego,
- 25 g cukru pudru,
- 1 małe jajko,
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 30 g budyniu ekspresowego,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- 100 g kolorowych drażetek.
Przygotowanie ciasteczek dla Mikołaja
Przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Ciepłą masę przełóż do worka cukierniczego i załóż na szprycę wąską końcówkę. Na przygotowaną blachę nakładaj małe porcje czekolady tak, aby powstały niewielkie „kropelki”. Gdy wypełnisz całą powierzchnię, włóż formę do zamrażarki.
Masło, cukier i cukier puder włóż do miski i utrzyj na puszystą maślaną masę. Dodaj do niej jajko i szybko zmiksuj. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki. Dodaj je do ciasta i delikatnie połącz całość za pomocą szpatułki. Na koniec wsyp drażetki oraz czekoladowe kropelki, które udało Ci się zrobić wcześniej.
Wymieszaj składniki i uformuj z masy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż je na blaszce i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie włącz piekarnik na 180°C. Wyjmij zimne ciasteczka i włóż do pieca na ok. 15 minut. Gdy będą gotowe, wyjmij je i pozostaw na blaszce na ok. 10 minut. Potem przełóż je na kartkę i pozostaw do wystygnięcia.
Przygotuj te oryginalne świąteczne przysmaki, a z pewnością zaskoczysz swoich gości w te święta!